среда, 18. мај 2016.

REUMATOIDNI ARTRITIS SAKRACUJE ZIVOTNI VEK!!


Reumatoidni artritis skraćuje životni vek 60 hiljada ima teški zapaljenski oblik, a svaka druga osoba je sa invaliditetom.

Degenerativne bolesti zaslužuju pažnju jer su najčešće i javljaju se kod čak 70 odsto obolelih.One ne ugrožavaju život pacijenta ali iziskuju česta odsustvovanja sa posla i trošenje mnogo novca na lečenje. Zapravo, hronični reumatizmi predstavljaju strateški problem države, o čemu se govorilo i na nedavno održanom stručnom skupu posvećenom ovoj temi, sa posebnim osvrtom na reumatoidni artritis.
Zašto, objašnjava predsednik Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije primarijus dr Mirjana Lapčević, iz Doma zdravlja "Voždovac".
- Od nekog oblika hroničnog reumatizma u Srbiji boluje oko milion i po ljudi, odnosno svaka četvrta osoba. Od ukupnog broja teški zapaljenski oblik reumatizma ima 60 hiljada, a svaka druga osoba je sa invaliditetom. Na godišnjem nivou za potrebe ekonomskih i socijalnih davanja za njih se iz republičkog budžeta izdvaja oko 25 miliona evra. Pri tom, tek jedan odsto obolelih leči se na odgovarajući način, što je posebna priča. Ovo nikako ne treba smetnuti sa uma jer je reč o teškim bolesnicima koje muče jak bol i ukočenost, a ako se adekvatno ne leče od momenta uspostavljanja dijagnoze, za deset godina postaju invalidi.
 Kvalitet njihovog života ozbiljno je ugrožen, a zbog prepreka prilikom traženja rešenja za svoju bolest, na kraju obično završavaju kao korisnici invalidskih penzija i drugih socijalnih davanja, što je nedopustivo. U Srbiji ima oko 35 hiljada osoba koje boluju od reumatoidnog artritisa, široko rasprostranjene hronične autoimune zapaljenske bolesti sa nepredvidljivim tokom. Od težeg oblika ove bolesti boluje sedam i po hiljada osoba, pri čemu se većina takođe neadekvatno leči. Poslednja istraživanja pokazuju da u svetu oko 20 miliona ljudi ima neki oblik reumatoidnog artritisa, bolesti koja, ukoliko se na vreme ne otkrije i agresivno leči, vodi u invaliditet i skraćuje životni vek. Poražavajuće je saznanje da svaki četvrti oboleli ima težak oblik bolesti koja brzo napreduje. Žene su prijemčivije, jer se kod njih reumatoidni artritis javlja tri puta češće, a naročito između četvrte i šeste decenije.
www.novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар