Osteoartritis je najčešći oblik artritisa, uglavnom zahvata hrskavicu i s vremenom značajno smanjuje njenu funkciju.U veoma teškim slučajevima hrskavica biva potpuno oštećena,što znači da se ne umanjuje trenje između dve kosti koje čine zglob, a to rezultira pojavom simptoma kao što su bolovi u zglobovima,oticanje a ponekad i sa nepokretnošću.
Reumatoidni artritis,osteoartritis i giht su naročito izraženi sa dolaskom jeseni i hladnijeg vremena.Bolovi u zglobovima ruku i nogu pogađaju velik broj populacije i upotreba lekovitog bilja u lečenju je itekako dobrodošla .
Najčešće van zglobne manifestacije jesu reumatoidni čvorići, malokrvnost i ranice na koži.Ovo oboljenje klasifikuje se kao autoimuna bolest: imunološki sistem ćelije u zglobovima identifikuje kao strane i počinje da ih napada, što dovodi do otoka, crvenila,bola.ukočenosti i gubitka funkcije zahvaćenog zgloba.Hronicni umor i groznica takode mogu biti pratioci ove bolesti. Važno je istaći da se reumatoidni artritis javlja simetrično, tj. zahvata zglobove na obema stranama tela.
Giht je jedno od najbolnijih reumatoidnih oboljenja, a uslovljen je povišenim vrednostima mokraćne kiseline u serumu,Što rezultira taloženjem kristala soli urinarne kiseline ili same kiseline u tkivima. Giht u čak 95% slučajeva pogađa mušku populaciju i to posle 40. godine života. Prvi giht simptomi uglavnom počinju nenajavljeni, iznenada,često noću. Manifestuje se jakim bolom, oticanjem i ukočenošću zgloba. Zglob može biti topao na dodir.Giht je često izazvan stresnim situacijama,alkoholom, lekovima, pojavom drugih oboljenja.
GIHT DIJETA Napadu obično prethodi gurmanski obrok bogat purinima (iznutrice, riba…) i konzumiranje alkohola.Postoje namirnice koje su poznate kao“crna trojka“ i strogo su zabranjene obolelima od ove bolesti, a to su: crna džigerica, crni Iuk i crno vino. Zato je, osim medikamentozne terapije, neophodno uvođenje posebnog higijensko-dijetetskog režima poznata kao giht dijeta koja podrazumeva smanjen unos alkohola, masti i namirnica bogatih purinom (meso, riba,jaja,džigerica,bubrezi…).
REUMATOIDNI ARTRITIS ISHRANA Za svaku od ovih bolesti važno je napomenuti da su glavni uzročnici gotovo uvek isti.To su zasićene masti,trans masti iz pržene hrane,margarina i rafinisanih ulja.Oni su ujedno i glavni okidač upalnih procesa na zglobovima.Ipak moramo voditi računa da masti imaju izuzetno važnu ulogu za ceo metabolizam i neophodne su u ishrani. Pravilna ishrana kod reumatoidnog artritisa je od izuzetne važnosti kod svakog pacijenta. Prvi izbor bi bilo hladno cedjeno maslinovo ulje ,zatim laneno,susamovo,uljane repice, ulje od koštica grožđa.Bolovi u zglobovima i upalni procesi kod artritisa zahtevaju povećan unos omega 3 masnih kiselina kojih ima najviše u ribi,lanenim semenkama,koštunjavim plodovima i u ulju žutog noćurka.Omega tri masne kiseline dokazano smanjuju tegobe u celom organizmu a naročito kod upalnih procesa u zglobovima.Voće i povrće jakih boja, poput pomorandže, šargarepe, paprike, bundeve i papaje, sadrzi karotenoide koji utiču na ublažavanje upalnih procesa u organizmu, pa je potrebno unositi od tri do pet porcija ovih plodova dnevno bilo da je u pitanju reumatoidni artritis,giht ili osteoartritis .Voće jedite ujutro,na prazan stomak i najmanje pola sata pre obroka, ili tri-ćetiri sata posle njega. Povrće jedite sirovo ili bareno na pari, uz glavni obrok.Izvor: http://dijetamesecevemene.com/zdravlje/reumatoidni-artritis-simptomi-ishrana/
Нема коментара:
Постави коментар